In Dancelot bieden we een ruim aanbod aan in lessen die we bewust en afgewogen aanbieden per leeftijd of per leeftijdsgroep. Dit wil zeggen dat jongere dansers keuze hebben uit lessen die afgestemd zijn op hun lichamelijke en technische mogelijkheden die eigen zijn aan die bepaalde leeftijd op dat moment. Bij het verder opgroeien van de dansers wordt dit aanbod dan ook stelselmatig verbreed, waarbij dansers bijkomende techniek en kracht opbouwen en van daaruit heel bewust verder kunnen evolueren en bijkomende lessen kunnen volgen. We bieden een bewust groeitraject aan waarbij zowel recreatief tot heel intensief dansles kan worden gevolgd en dit volgens ieder zijn/haar ambitie en dit voor alle leeftijden. 
Dancelot zet heel bewust in op kwalitatieve dansgroepen (en niet op kwantitatieve dansgroepen). Zo werken we heel bewust steeds in leeftijdsgroepen, daar we op deze manier de kwaliteit hoog kunnen houden én individueel elke danser kunnen benaderen in zijn of haar persoonlijke groei. In Dancelot is het bovendien verplicht om minstens één les Klassiek Ballet te volgen vanaf 6 jaar (vanaf niveau Ballet II), want dit vormt dé basis (zowel naar techniek, houding, voorkomen,...) van waaruit andere dansstijlen zoals Modern (Moderne Dans, Modern Jazz, ...) of Hedendaags kunnen worden aangevat.
We werken met een heldere indeling per leeftijd:
- de allerkleinsten beginnen in Kinderdans (vanaf 4 jaar). Het jaar erop wordt dat Preklassiek (5 jaar) waarin op een speelse manier de eerste beginselen van Ballet worden meegeven.
- Dan zijn er groepen met Romeinse cijfers (I t.e.m. VI). Deze komen telkens overeen met het leerjaar uit het basisonderwijs. Ballet II is aldus de leeftijdsgroep van het tweede leerjaar.
- de leeftijdsgroepen blijven per jaar ingedeeld t.e.m. het vijfde leerjaar. Nadien worden deze samengenomen (VI-M1), en tevens per twee jaar in het middelbaar (M2+M3).
- Het is evenwel mogelijk dat een danser in een hogere leeftijdsgroep wordt ingedeeld, als hij of zij daartoe het niveau en capaciteiten heeft.
- Zowel de lessen Ballet als Modern worden (vanaf vierde middelbaar / vanaf 15 jaar) verdeeld in een Intermediair en Advanced niveau. De dansers worden dus sowieso uitgedaagd in bewegingsmateriaal maar het tempo van de Advanced groepen zullen vanzelfsprekend hoger liggen dan bij een Intermediate groepen.
Het aanbod voor volwassenen wordt dan tevens opgedeeld in Adults Beginners/Intermediair en Advanced. Vanaf een bepaalde leeftijd kan je aldus overgaan naar Adults Intermediate of Advanced. Dit is door jezelf te bepalen en dit voor de niveaugroepen waar je je het meest comfortabel in voelt. Als je niet zeker bent welke groep het beste is voor jou, contacteer ons dan gerust.
Volgende opties zijn er in Dancelot:
Vanaf Ballet II kunnen dansers naast hun balletles ook (aansluitend) een les Modern volgen. Een les Ballet is steeds verplicht als basis vanaf het tweede leerjaar. Met andere woorden, alle dansers (van 2e leerjaar t.e.m. 3de middelbaar) die graag Modern wensen te volgen, kunnen dit op voorwaarde dat ze een les Ballet volgen.
Vanaf Ballet III (derde leerjaar) kunnen dansers naast hun Balletles ook Modern en/of Musical volgen.
Vanaf het 3de leerjaar kan je de lessen Musical volgen. Voor deze lessen hoef je vanaf volgend dansjaar geen verplichte les Ballet meer te volgen. Je kan dus perfect enkel de les Musical doen. Let wel, wil je Modern doen dan dien je hiervoor wel een les Ballet te volgen.
Vanaf Ballet M1 kunnen dansers naast hun balletles ook Pointes volgen, dit na advies van de balletdocenten. We starten in september met een nieuwe groep Pointes Beginners. Dansers die deze les wensen te volgen, vragen hiervoor advies aan hun Balletdocente. Dit is mogelijk vanaf geboortejaar 2013.
Dansers vanaf geboortejaar 2009 (dus voorheen M4 - vierde middelbaar) zullen de vrijheid krijgen om een Balletles te volgen of niet. Daarnaast hebben ze keuze uit meerdere lessen Modern. Vanaf deze leeftijd ben je dus niet meer verplicht om Ballet te doen in Dancelot, maar we raden het natuurlijk heel erg aan voor dansers die technisch sterk willen blijven.
Nieuwe Lessen !
We bieden volgend dansjaar ook NIEUWE danslessen aan. Hiervoor is het volgen van Balletlessen niet vereist:
HIP HOP - op dinsdag voor kinderen vanaf geboortejaar 2014, jongeren en jawel, ook voor Volwassenen, zowel mannen als vrouwen. Deze lessen zullen gegeven worden door Pauline Vanneste op dinsdagavond.
ACRO - deze lessen werden in het verleden als workshopreeks aangeboden en zullen vanaf september als wekelijkse les ingepland worden. Wil je je verdiepen in gymnastische bewegingen en dance-tricks, dan is dit zeker iets voor jou. Je kan dit reeds volgen vanaf het eerste leerjaar (geboortejaar 2018)! Deze lessen zullen gegeven worden door Zita Demarest.
DANCE WORKOUT - Zoek je een leuke workout voor volwassenen waarbij cardio en kracht afgewisseld worden met eenvoudige danspassen, in een heel erg leuke sfeer, dan is deze workout zeker iets voor jou! Vanaf volgend dansjaar te volgen op donderdagavond bij Ona Leupe.
PILATES - Dit jaar startten we deze lessenreeks en we merken een heel erg mooie evolutie bij de deelnemers. Pilates is een lichaamsversterkende routine, ze verhoogt de lenigheid door het aansterken van lange, lenige spieren. Het verhoogt de kracht en uithouding in de benen, buikspieren, armen, heupen en de rug. De nadruk ligt vooral bij het corrigeren van de rug-heup houding om stress te verminderen en bij de ademhaling om een goede zuurstoftoevoer naar de spieren te verzekeren. Dankzij Pilates-lessen ontwikkel je een sterke ‘core’, ook wel centrum genoemd, en je verhoogt de coördinatie en het evenwicht. Pilates is er in twee leeftijdsgroepen (14-24 jaar en Volwassenen) en wordt gegeven door Eef Moens.
MEN WORKOUT – Volgend dansjaar willen we een ruimer programma voor mannen opstarten. Enerzijds kan HIP HOP Volwassenen een optie zijn, maar er wordt dus ook gekeken voor een bijkomend aanbod. Dit is nog in overleg en wordt later gecommuniceerd.

Hier onder kan je alle mogelijkheden per leeftijd of per leeftijdsgroep in het NIVEAUTRAJECT en het VOLWASSENENTRAJECT in Dancelot (dansjaar 2024 - 2025) bekijken. Je kan dit in samenhang met het LESSENROOSTER bekijken en zo je eigen programma samenstellen: