Dancelot is ontstaan in de de oude borstelfabriek van Delhaize aan de Steenkaai in Brugge. Dit fabriekscomplex werd ontworpen door de bekende Brugse architect Oscar De Breuck (1855-1929) en vormt één van de markantste én best bewaarde industrieel-archeologische sites van Brugge.
Het opmerkelijk gaaf bewaard complex waarin Dancelot 18 jaar actief was, zal voor de meeste bezoekers een ontdekking zijn. De architect koos voor een traditionele, maar verzorgde eclectische stijl et typische Brugse decoratieve elementen (trapgevels). In de fabriek werden toen tot 10.000 borstels per dag geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog bleek de fabriek niet langer rendabel en werd het bedrijf overgenomen door kledingzaak Etam. Buiten de sloop van de fabrieksschouw bleef het complex vrij gaaf bewaard. Dit complex (‘Borstelfabriek met Directeurswoning’) is vastgesteld als bouwkundig erfgoed.
Dancelot nam hier in 2006 een eerste pand in gebruik om reeds twee jaar later een tweede aanpalend pand in gebruik te nemen. De panden werden grondig gerenoveerd en er werden twee professioneel ingerichte danszalen ingericht op het gelijkvloers, elk met een zwevende balletvloer met vaste en losse barres, een professioneel en industrieel ventilatiesysteem in elke zaal, CO² & luchtvochtigheidsmeters en natuurlijk een uitstekend geluidssysteem. We beschikten daar tevens over Pilatesmatten, valmatten en alle toebehoren voor workout, kracht & lenigheidstraining en voor geavanceerde ballettraining. Elke danszaal had bovendien een geavanceerd systeem in een hoek van de dansstudio van waaruit de les onmiddellijk live kan worden uitgezonden indien dit nodig is (zoals in de coronapandemie), dit met professioneel beeld en geluid (meer info vind je op DANCELOT TV). Op de eerste verdieping van Dancelot bevond zich een gezellige ontmoetingsruimte, een flexibele ruimte en een heel ruime kleedkamer-loft.
Dancelot was actief op deze site, op een moment dat deze site nog heel ruw was (met vooral ambachtelijke activiteiten). Sinds 2015 is daar grote verandering in gekomen, dit door de herbestemming (RUP Rustenburg). Dit leidde dan ook tot een heuse opwaardering van deze prachtige site. Dancelot opereerde in haar gebouwen op site Steenkaai van 2006 tot 2024.
De laatste 6 jaar gebruikten we ook nog andere ruimtes, naast deze in de Steenkaai. Zo huurden we een derde danszaal op woensdag in Sport Vlaanderen Brugge (BLOSO - Blauwe Danszaal) en een derde & vierde danszaal op zaterdag (Spiegelzaal KTA en danszaal Xaverianensite in Sint-Michiels - Brugge).
Sinds september 2024 maakte Dancelot de sprong naar en nieuwe locatie met een heuse nieuwbouw dit binnen Sportpark De Watertoren in Sint-Andries (Brugge). Hier kunnen alle activiteiten gecentraliseerd kunnen worden en is er ruimte voor groei en vebreding, dit in een hedendaags gebouw.