In tijden van Corona-crisis hebben we - uit noodzaak - in maart 2020 een online platform vorm gegeven waarop we onze dansers van thuis uit kunnen bereiken. Dit is in een mum van tijd uitgegroeid tot ons eigen 'televisiekanaal', een alternatieve 'virtuele danszaal' !
We werken hierbij op twee platformen. Enerzijds hebben we onze DANCELOT TV, een videoplatform waarop je in je eigen tijd en ritme zaken kan (her)bekijken en lessen kan volgen. Anderzijds hebben we onze DANCELOT TV LIVE, waarbij de lessen ook live kunnen worden uitgezonden, dit via rechtstreekse streaming uit elke danszaal. Alle leden van Dancelot krijgen toegang tot  DANCELOT TV (en dit is inbegrepen in het lidgeld).
Dancelot TV is het TV-platform van Dancelot en is ontstaan tijdens de corona-crisis. Een week na de eerste lockdown in voorjaar 2020 hebben we deze reeds gelanceerd. Sindsdien is Dancelot TV uitgegroeid onze virtuele sidekick, ons eigen TV- en videokanaal met heel veel materiaal om thuis of overal ter wereld te dansen.
We hebben hierop reeds een bijzonder mooi aanbod met tal van danslessen (Klassiek Ballet, Jazz, Modern, Hedendaags), danslessen voor kinderen, techniekoefeningen, workouts & Pilates, opwarmingsoefeningen, stretching, en heel veel choreo-lessen dit op alle niveaus. Deze kan je op elk moment en op je eigen ritme bekijken - je kan de film pauzeren, terugspoelen op het tijdstip dat je zelf verkiest. Dit zijn kwalitatieve lessen die in HD te bekijken zijn (dus ideaal voor groot scherm thuis). Bijkomend zijn hier ook tal van optredens en performances van en door Dancelot te vinden, sfeervideo's, filmpjes van onze danskampen, insta-stories alsook leuke extra’s uit de Dancelot-community. Dit vormt bovendien een mooie kans om eens kennis te maken met een andere dansstijl, een andere moeilijkheidsgraad of om een van onze docenten te leren kennen.
Dancelot TV is ook een creatief & visueel 'uitwisselplatform' geworden, waarbij we nieuwe creaties en opnames ervan (tijdens wedstrijden bijvoorbeeld) onderling delen met onze talentgroepen (Pre Pro Modern en Pre Pro Ballet) om uit de analyse ervan verder te kunnen evolueren. Op Dancelot TV staan er intussen meer dan 130 video's en we voeren regelmatig nieuwe content toe!
Je gaat naar Dancelot TV door heel eenvoudig op onze website op het VIMEO logo te klikken. Je vindt deze steeds onderaan de navigatiestructuur (links op PC-laptop-tablet en bovenaan bij smartphone). Gebruik bij voorkeur een webbrowser hiervoor (niet de Vimeo-app op smartphone). Op de startpagina van Dancelot TV vind je alvast een deel (publieke) filmpjes. Ga dan naar 'Showcases' waar je gestructureerd in verschillende secties het Dancelot materiaal kan terugvinden. Deze zijn beveiligd met een paswoord - enkel Dancelot leden hebben hier toegang toe.
Hier vind je ook de handleiding met tips voor Dancelot TV.
Naast dit online videoplatform hebben we ook een tweede poot uitgebouwd, namelijk deze van lessen die LIVE worden uitgezonden. Sinds april 2020 streamden we reeds live danslessen vanuit Dancelot en sinds september 2020 tot juni 2021 hebben we àlle lessen (uit alle drie de danszalen) rechtstreeks uitgezonden. Deze lessen waren vanzelfsprekend enkel toegankelijk voor de dansers van betreffende groep. In de danszalen in Dancelot hebben we een compact en vast systeem gebouwd in de hoek van elke zaal van waaruit de les live kan worden uitgezonden met professioneel beeld en geluid. Zelfs van thuis uit heb je het gevoel dat je mee in de danszaal staat.
Op deze manier hebben wij in de corona-crisis continuïteit kunnen bieden aan alle dansers en dit voor elke dansgroep, dit in onzekere tijden. Dancelot heeft immers een eigen schakelplan uitgewerkt ( vanaf augustus 2020) om met dit LIVE-systeem heel flexibel om te springen. Het blijft dus mogelijk om aan een volledige groep in de zaal les te geven, maar de les kan ook gevolgd worden door dansers die op dat moment niet in de les geraken. Sinds september 2020 werd hiervan reeds veel gebruik gemaakt om online les te volgen door dansers die uit noodzaak even thuis moeten blijven (quarantaine, voorzorg, ziekte,...) en het werd bovendien gebruikt door dansers die in het buitenland vertoefden. Met alle omschakelingen (verstrengingen/versoepelingen) in corona-tijden bewees ook DANCELOT TV LIVE haar diensten om bijvoorbeeld les te geven aan een beperktere groep in de danszaal én tezelfdertijd aan de andere helft van de groep thuis (alternerend les geven in code ORANJE). Met dit systeem konden we ook overschakelen op code ROOD, waarbij er enkel online les wordt gegeven door de docente in de danszaal en waarbij alle dansers van thuis uit de les volgen. Op deze manier kan je in Dancelot dus steeds de lessen blijven volgen in en je eigen dansgroep online vervoegen - indien de noodzaak zich stelt.
Voor het dansjaar 2021 - 2022 zenden we sinds november 2021 ook alle lessen live en online uit in de Dancelot danszalen, zodat iedereen ook van thuis uit de les kan bijwonen indien je verhinderd bent om deze bij te wonen (quarantaines, ziekte,...).
Bekijk zeker eens onze 'Lockdown Stories' en andere verhalen op Instagram, daar krijg je te zien wat dit teweeg heeft gebracht - dit in ongeziene corona-tijden:
Grote dank aan ons fantastisch #TOPTEAM voor al hun inzet en bijzondere dank aan Michel Deveen Photography voor alle technische omkadering en om dit allemaal te bedenken, uit te werken én te realiseren!
Hier vind je alvast enkele impressies van DANCELOT TV LIVE tijdens de eerste lockdown (voorjaar 2020). Je kan ook zien dat we toen reeds werkten met een professionele omkadering in deze live streams, waarbij beeld en geluid optimaal tot bij de dansers thuis werd gebracht :
Hier kan je enkele impressies van DANCELOT TV LIVE vinden van hoe we structureel LIVE uitzenden sinds september 2020 :
Als mooie afsluiter van het dansjaar 2019 - 2020 - na de eerste corona-lockdown - konden we sinds juni 2020 dansen in open lucht (Dancelot OPEN AIR). We konden elkaar - EINDELIJK - terugzien en dit nog eens samen met elkaar beleven! We zijn dankbaar dat we dit ook op deze manier hebben kunnen realiseren. Deze OPEN AIR-weken gingen door op de binnenplaats voor de gebouwen van Dancelot. Ook in mei en juni 2021 hebben we hier volop gebruik van gemaakt. Hier kan je de heerlijke feel-good movie daarvan bekijken: