Dancelot AndLights brengen dansers en drone(s) samen op het podium in een gezamenlijke moderne danschoreografie. ‘We willen een verhaal vertellen over onze wereld die enorm snel evolueert en waarbij techniek en innovatie razendsnelle stappen maakt’, zegt Charlotte Vander Zande, artistiek en zakelijk leider van Dancelot en tevens danschoreografe in dit project. ‘We worden daarbij als mens geconfronteerd met verandering, waarbij velen uit angst en wantrouwen reageren en zich willen vasthouden aan het vertrouwde. Anderzijds zijn er sommigen die vanuit nieuwsgierigheid handelen en vanuit een open blik deze veranderingen tegemoet treden. En dat is nu net wat we met deze performances willen aanraken, door het moeilijkste te doen wat er is. Iets dat eigenlijk niet mogelijk wordt geacht, namelijk dansen met ‘robots’, waarbij je als kijker iedereen op het podium als gelijkgestemde dansers ervaart, of ze nu gemaakt zijn van vlees en bloed of uit kunststof en elektronica. Dit vormt onze grootste uitdaging. Voor ons is dit ook een verhaal geworden van openheid en aanpassing aan verandering vanuit onze vertrouwde dansomgeving om te werken met deze digitale dansers. Het eerste wat we gedaan hebben, is de eerste drone de naam Sky gegeven. Sky is intussen echt één van onze dansers geworden’, vat Charlotte Vander Zande samen.
Hannes Verschore runt samen met zijn tweelingbroer Nikos het drone-bedrijf AndLights, die gespecialiseerd zijn in outdoor lichtshows met drones. Beide broers dansen zelf van jongs af aan in Dancelot en zijn vertrouwd met wat dansen allemaal inhoudt. ‘Zowel voor de dansers als voor ons is het een enorme uitdaging geworden om onze technologie van geprogrammeerde outdoor-drones naar binnen te brengen, naar een podium met heel veel menselijke beweging en dit op dichte afstand tegenover elkaar’, aldus Hannes Verschore. ‘Ons verhaal is er ook één geworden die vertrokken is vanuit nieuwsgierigheid, van het toelaten van deze ‘verandering’ en van het aanpassen aan elkaar. Dit is ook niet zonder slag of stoot gegaan. Er is heel veel dat kan mislopen, we komen heel dicht met de drone bij de dansers, het is technisch precisiewerk. Maar we zijn hierin enorm gegroeid en hebben intussen gezien dat er vanuit deze toenadering tussen mens en techniek iets heel mooi kan ontstaan.’
Deze unieke samenwerking tussen Dancelot en AndLights mondde uit in een boeiende zoektocht voor beiden en ze stonden hiermee intussen reeds in de grote studioshows van Belgium’s Got Talent waar de beste talenten samenkomen.
all images & artwork by Michel Deveen Photography & VTM
All Rights Reserved - Please Respect Copyright