We kennen allen wel de verhalen over Romeo & Julia, Orpheus & Eurydice, Lancelot & Guinevere... Al deze verhalen gaan over een diep passionele relatie die uiteindelijk een tragische afloop kennen. Ons wereldbeeld wordt gedragen door onze verlangens, dromen, angsten en vaak hoogstaande verwachtingen. Soms kunnen we aan die verwachtingen voldoen, soms ook niet. Vaak realiseren we onze dromen en soms onderhouden we deze in onze gedachten. Hoe diep gaan onze angsten en wanneer worden we er mee geconfronteerd, welke invloed hebben ze op ons leven? We bepalen zelf de richting waarin we bewegen... blijven we onze angsten ontlopen of geven we ze een diepere betekenis.
Het leven is een pad van wikken en wegen, zo ook in de liefde. Wat betekent het om iemand (of jezelf) lief te hebben? Wat is de waarde van 'ik zie je graag' en is deze voldoende om een relatie in stand te houden.
In het oud Grieks bestonden er vier benamingen voor het begrip 'liefde': 'Philia' betekent vriendschappelijke liefde, 'Storge' de liefde die we bij ouders en hun kinderen herkennen, met 'Eros' wordt de intieme en passionele liefde bedoeld en uiteindelijk is er 'Agape'. 'Agape' staat voor een onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, voor anderen en voor het universum. 'Agape' is een goddelijke liefde, een overstijgende liefde zonder verwachtingen.
AGAPE is een dansbewerking van het bekende verhaal van Romeo en Julia door Dancelot. Het is een moderne Romeo & Julia geworden, waarbij de klemtoon van polariteit niet op Romeo en Julia ligt, maar in eerste orde op de innerlijke verdeeldheid van Romeo zelf. Het zijn net die twee uitersten in de persoonlijkheid van Romeo - verbonden door de liefde van Julia - die zich proberen te verzoenen.
De tweelingbroers Hannes en Nikos Verschore dansen reeds sinds kleinsaf in Dancelot. Dit was dé uitgelezen kans om beide broers, die uiterlijk heel sterk op elkaar lijken, in de hoofdrol te steken en twee gedaantes van Romeo aan te nemen. Julia werd vertolkt door Jolien Goemaere. Voor deze productie werd bewust gekozen om de danscompanie Dancelot Cie-iT met de meest technische dansers van Dancelot aan te vullen. Ook heel jonge talenten werden reeds in deze productie betrokken. De choreografieën zijn van Charlotte Vander Zande en Ellen Braet én in AGAPE is er een prachtig duet te zien tussen Charlotte Vander Zande en Sébastien Chavée, gechoreografeerd door Laurent Flament.
AGAPE was tweemaal in de Magdalenazaal (MaZ Brugge) te bewonderen (16 en 17 mei 2013), @ROX Knokke-Heist (1 juli 2013) en werd hernomen tijdens Dancelot On Stage BRAVE NEW WORLD in 2014 (drie maal Stadsschouwburg Brugge). Hier zijn beelden te zien van zowel Magdalenazaal (2013) als Stadsschouwburg (2014).   
all images & artwork by Michel Deveen Photography
All Rights Reserved - Please Respect Copyright