Prachtige multifunctionele eigendom (loftwonen en/of werken) op creatieve & artistieke erfgoedsite in Brugge.
Door herlocalisatie van de dansschool worden de gebouwen aan de Steenkaai te koop geplaatst.

1. SITUERING
Twee aanpalende historisch panden gelegen op erfgoedsite (voormalige borstelfabriek Delhaize), één van de markantste & best bewaarde industrieel-archeologische sites van het land. De gebouwen zijn gelegen in een binnengebied achter de appartementsgebouwen aan het kanaal Brugge-Oostende.
De site kent een uitstekende bereikbaarheid en takt nagenoeg rechtstreeks aan op het hoger wegennet (via Waggelwaterstraat naar Bevrijdingslaan (N531) - de hoofdtoegangsweg tot Brugge en de Expresweg (N31) en is gelegen vlakbij de Brugse binnenstad (Scheepsdalebrug). De site kent een ruime parkeermogelijkheid en heeft een uitstekende (en veilige) fietsbereikbaarheid en bereik via openbaar vervoer.
In het centrale gedeelte van het complex is een breed binnengebied (binnenplein) aanwezig is waarop deze gebouwen uitkomen. De gebouwen L en M zijn twee aanpalende panden die gezamenlijk gebruikt worden sinds 2006 door dansschool Dancelot. De gebouwen worden te koop aangeboden, ofwel als één geheel (gebouw L+ M) ofwel afzonderlijk (gebouw M of gebouw L). Er is tevens een garagebergplaats die als eerste keus aan de koper kan worden aangeboden (optioneel).
2. BESCHRIJVING VAN HET GOED
GEBOUW M
Gebouw M heeft een inkomhal op gelijkvloers met sanitair blok (ca 25m²), aanpalend een grote ruimte (ingericht als danszaal) van ca 80m². Op de benedenverdieping is er een vrije hoogte van 3,2m. Via centrale trap bereik je de verdieping. Op deze eerste verdieping (onder dak) is een ruime ontmoetingszone (loft) van 104m² . Op het centrale binnengebied zijn er vier panden met een hogere opstand. Gebouw M is dergelijk pand en heeft dus ook hogere muren op de eerste verdieping (ca. 2m tot kroonlijst) met vrije hoogte tot nok van 4,25m. De grondoppervlakte van gebouw M is 104m² (16m x 6,5m) en totale vloeroppervlakte bedraagt 208m². Gebouw M heeft een individuele aansluiting voor elektriciteit (digitale teller), wateraansluiting en internet. Er is ook een gasaansluiting aanwezig. Het gebouw M heeft twee warmtepompen, één per bouwlaag (Daikin HVAC met telkens twee buitenunits - op het dak uit het zicht). In de danszaal is tevens een ventilatiesysteem aanwezig (twee kanalen).
GEBOUW L
Gebouw L heeft een ruime en open benedenverdieping met sanitair blok (104 m²) die rechtstreeks (via dubbele deur) op het binnenplein uitgeeft. Op de benedenverdieping is er een vrije hoogte van 3,2m – met een verlaagd plafond op 2,8m. Via een trap aan de zijkant bereik je de verdieping. Op deze eerste verdieping (onder dak) is thans een ruime loft (verblijfsruimte) aanwezig van 104m² met vrije hoogte tot nok van 3,7m. In deze ruimte zijn aan weerszijden op maat gemaakte inbouwkasten aanwezig. De grondoppervlakte van gebouw L is 104m² (16 x 6,5) en totale vloeroppervlakte bedraagt 208m². Gebouw L heeft een individuele aansluiting voor elektriciteit (digitale teller), wateraansluiting en internet. Het gebouw L heeft twee warmtepompen, één per bouwlaag (Daikin HVAC met telkens twee buitenunits - op het dak uit het zicht). In de danszaal is tevens een ventilatiesysteem aanwezig (één kanaal).
Beide panden zijn onderling en intern met elkaar verbonden zowel op gelijkvloers als op de verdieping. Bij individuele verkoop worden deze interne verbindingen aldus weggenomen.
GEBOUW M + L: totale grondoppervlakte 208m² / totale vloeroppervlakte 416m²
GEBOUW M: totale grondoppervlakte 104m² / totale vloeroppervlakte 208m²
GEBOUW L: totale grondoppervlakte 104m² / totale vloeroppervlakte 208m²
De gebouwen zijn uitgerust conform brandveiligheidsnormen met branddetectie, 4 brandhaspels (2 per per gebouw en telkens 1 per verdieping) en noodverlichting. De gebouwen zijn heel solide verbouwd in 2006 (gebouw M) en in 2008 (gebouw L), dit met gedimensioneerde draagstructuur gericht op het ontvangen van veel mensen. Wekelijks passeren immers honderden mensen in dansschool Dancelot.
De dakstructuur, nieuwe ramen en tussenmuren en vloeren zijn bij renovatie grondig aangepakt en geïsoleerd (o.a. 18cm in dak). De gebouwen hebben een EPC waarde van 109 kWh/jaar – energielabel B (EPC nr 20240409-0003201760-KNR-1) en er is een Asbestveilig attest afgeleverd (attest nr 20240419-000193.000). Keuringsattesten elektriciteit zijn tevens beschikbaar. 
3. STEDENBOUWKUNDIGE MOGELIJKHEDEN
Sinds 25 juni 2015 is het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Rustenburg’ van kracht. Dit bestemmingsplan heeft heel veel bijkomende functies toegelaten in deze gebouwen.
De site is specifiek als een unieke bestemming aangeduid (ZONE 7: PROJECTZONE BORSTELFABRIEK), met daarin een heel brede waaier aan bestemmings- en ontwikkelingsmogelijkheden (bestemmingen : Wonen (lofts), Diensten, Kleinschalige detailhandel, Kleinschalige kantoren, Restaurant en café, Gemeenschaps- en nutsvoorzieningen, Socio-culturele voorzieningen, Recreatieve voorzieningen, Ambachtelijke bedrijvigheid, Studentenhuisvesting).
Alle vormen van wonen zijn toegelaten: zowel één- als meergezinswoningen, zorgwonen, collectief begeleide woonvormen. Enkel nachtwinkels en vakantiewoningen zijn hier niet toegelaten (B&B is evenwel steeds mogelijk).
Het RUP heeft duidelijk heel veel potentieel gegeven in een heel brede waaier aan mogelijkheden, dit om de site te activeren en gericht op het behoud van de waardevolle panden. De uitbouw van een kunstensite wordt met het toelaten van deze bestemmingen gestimuleerd.
4. HISTORIEK EN ERFGOEDWAARDE VAN DE SITE
De gebouwen maken deel uit van de voormalige borstelfabriek van Delhaize. In 1913 liet de Brusselse winkelketen Delhaize een nieuwe borstelfabriek optrekken in Brugge. Als locatie werd gekozen voor de kruising van het kanaal Brugge-Oostende en de nieuwe spoorweg. Het fabriekscomplex werd ontworpen door de bekende Brugse architect Oscar De Breuck (1855-1929). De plannen dateren van 1911. Hoewel het aanzienlijk kleiner werd uitgevoerd dan gepland blijft het één van de markantste en best bewaarde industrieel-archeologische sites van Brugge en zelfs in België.
Het opmerkelijk gaaf bewaard complex is voor de meeste bezoekers een ontdekking. De architect koos voor een traditionele, maar verzorgde eclectische stijl en typische Brugse decoratieve elementen (trapgevels). In de fabriek werden toen tot 10.000 borstels per dag geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog bleek de fabriek niet langer rendabel en werd het bedrijf overgenomen door kledingzaak Etam. Buiten de sloop van de fabrieksschouw bleef het complex vrij gaaf bewaard. Dit complex (‘Borstelfabriek met Directeurswoning’) is vastgesteld als bouwkundig erfgoed.
In 1994 werd de site (die in totale eigendom was) herverkaveld, waarbij de loodsen afzonderlijk gekadastreerd werden (en dus sindsdien ook individueel werden verkocht). De gebouwen op de site hebben elk een eigen letter gekregen. Er werd tevens een Vereniging van Mede-Eigenaars (‘VME Bedrijvencomplex Steenkaai’) opgericht, die instaat voor onderhoud en beheer gemeenschappelijke delen, afwatering van de site, nutsvoorzieningen, gemeenschappelijke brandverzekering (blokpolis), …). De interne wegenis en binnenplein is privatief van aard gehouden (met semi-publiek karakter) behoort toe aan de Mede-Eigenaars.
De site kende de laatste tien jaar een enorme opwaardering, waarbij tal van eyecatchers aanwezig zijn in deze prachtige gebouwen (Meet Marcel, Cantine Copine, b.room, NewDays, …) én waarbij de site is uitgegroeid tot een ‘creative hot spot’ in Brugge.
5. INSTELPRIJS / VRAAGPRIJS

GEBOUW M + L (gezamenlijk): 835.000 euro
GEBOUW M (afzonderlijk): 440.000 euro
GEBOUW L (afzonderlijk): 415.000 euro

OPTIONEEL
Garagebergplaats (3x6m) in uitstekende staat nabij hoofdgebouw (bakstenen opbouw, zadeldak met dakpannen, vochtvrij). Deze behoort dus niet tot de prijs van het hoofdgebouw. Koper krijgt eerste kans om deze alsook te verwerven.

Meer weten?
HIer vind je de online aanbiedingen
Immoweb:
Zimmo

Contacteer ons:
T 0499 593.177
of vul onderstaand contactformulier in en druk op 'verzenden' :
Verzenden

GODSPEED!!

Je bericht is verstuurd.

We contacteren u spoedig.